ΠΔ Μεταθέσεων.TELEX της Παρασκευής.


ΔΗΛΩΣΗ ΟΚΤΩ ΜΕΛΩΝ Δ.Σ ΠΟΕΠΛΣ

Συνάδελφοι, θέλουμε να σας ενημερώσουμε ότι το Π.Δ. μεταθέσεων του προσωπικού Λ.Σ-ΕΛ.ΑΚΤ που έχει προωθηθεί προς δημοσίευση χρήζει πολύ σημαντικών τροποποιήσεων. Συγκεκριμένα υπάρχουν αρκετές διατάξεις εις βάρος των στελεχών οι οποίες πρέπει να απαλειφτούν και άλλες που πρέπει να προστεθούν. Ενδεικτικά αναφέρουμε τα εξής:

                         α) την απώλεια των ήδη κατοχυρωμένων μορίων των συναδέλφων σύμφωνα με τα έτη Υπηρεσίας τους η οποία ξεκινάει 50% και φτάνει το 84%! Ο συνημμένος πίνακας που καταρτίσαμε δείχνει τα καταστροφικά αποτελέσματα που θα επιφέρει για το προσωπικό του Λ.Σ-ΕΛ.ΑΚΤ. η εφαρμογή του νέου Π.Δ. μεταθέσεων.   

Είναι αδιαπραγμάτευτο ότι τα κατοχυρωμένα μόρια του προσωπικού έως σήμερα  Λ.Σ-ΕΛ.ΑΚΤ. τα οποία αποκτήθηκαν από τα έτη υπηρεσίας θα πρέπει να παραμείνουν ανέγγιχτα. Η σκέψη της αλλαγής του τρόπου υπολογισμού των μορίων μας δημιουργεί προβληματισμό και κυρίως σκεπτικισμό ότι αυτοί που το εμπνεύσθηκαν   δεν είχαν αγαθές προθέσεις για το προσωπικού του Λ.Σ-ΕΛ.ΑΚΤ.   Η εν λόγω ρύθμιση είναι αντισυνταγματική καθώς παραβιάζει την αρχή προστασίας της προσωπικότητας και την αρχή κράτους δικαίου.

                           β) Επιβάλλεται επίσης να προστεθεί και πάλι το όριο ηλικίας των 45 ετών  όπως προϋπήρχε στο  Π.Δ 3309 για του υπηρετούντες στα πλωτά του Λ.Σ-ΕΛ.ΑΚΤ. Τα πλωτά του Λ.Σ-ΕΛ.ΑΚΤ. είναι η «αιχμή του δόρατος» του Λ.Σ-ΕΛ.ΑΚΤ και το προσωπικό που υπηρετεί σε αυτά θα πρέπει να αισθάνεται την μέριμνα της υπηρεσίας. Το ηλικιακό όριο των 45 ετών θεσπίστηκε από το προηγούμενο Π.Δ. μεταθέσεων επειδή αναγνωρίστηκαν οι δυσμενείς εργασιακές συνθήκες των στελεχών που υπηρετούν σε αυτά.

                         γ) Με το Συμβούλιο Εκτάκτων Μεταθέσεων για ενίσχυση Λιμενικών Αρχών βρίσκονται εν δυνάμει μετατιθέμενοι Πολύτεκνοι ,τρίτεκνοι ,χήροι-ες, γονείς τέκνου με αναπηρία 67% και άνω, γονείς μονογονεικών οικογενειών, πάσχοντες από ανίατα η δυσίατα νοσήματα ,διότι δεν απαιτείται η υποβολή αίτησης αυτών των κατηγοριών για μετάθεση. Δυστυχώς υφίσταται αναλγησία για αυτές τις κατηγορίες των στελεχών οι οποίες προστατεύονται από την Εθνική νομοθεσία αλλά δεν προστατεύονται από το ίδιο το Σώμα. Η ίδια αναλγησία εντοπίζεται και για όλα τα στελέχη ανεξαρτήτως ετών υπηρεσίας για το ίδιο συμβούλιο, σε αντίθεση με το Τακτικό που προστατεύονται τα στελέχη που έχουν 28 έτη υπηρεσίας. Από τον κορβανά του ίδιου συμβουλίου  δύνανται να μετατεθούν στελέχη τα οποία έχουν συμπληρώσει μόλις το ήμισυ του μεγίστου χρόνου παραμονής του στον τόπο επιλογής τους (δηλαδή 4 χρόνια) καθώς και δεύτερη φορά μετά από 4 χρόνια μέσα από αυτή την διαδικασία.

Επίσης τα στελέχη που ανήκουν σε Υπηρεσίες με ειδικά καθήκοντα όπως : Μ.Υ.Α ,Υ.Ε.Μ, Υ.Σ.Υ.Δ,Κ.Ε.Α,Ε.Σ.Δ.Π.Κ.Π, ΕΒ/ΛΣ, ΜΟΥΣΙΚΗ, μετά την συμπλήρωση των 10 ετών παραμονής δύνανται να μετατεθούν σε υπηρεσίες με διαφορετικά καθήκοντα χωρίς αίτηση τους  στο Τακτικό Συμβούλιο Μεταθέσεων!

Από την μέγγενη αυτού του τερατουργήματος βέβαια δεν ήταν δυνατόν να ξεφύγουν και τα εκλεγμένα συνδικαλιστικά όργανα των πρωτοβαθμίων Ενώσεων της ΠΟΕΠΛΣ τα οποία πλήττει   αγνοώντας επιδεικτικά άρθρα του συνδικαλιστικού νόμου 1264/82. Η  ρύθμιση στοχεύει στην απαξίωση  του συνδικαλιστικού μας φορέα προκειμένου να κάμπτονται οι αντιστάσεις στα νοσηρά σχέδια.    

Οι εμπνευστές αλλά και  οι υποστηρικτές  αυτού του τερατουργήματος βέβαια προβάλλουν το επιχείρημα  ότι για να πραγματοποιηθούν τα έκτακτα συμβούλια μεταθέσεων για ενίσχυση Λιμενικών Αρχών θα πρέπει να προηγηθούν σχετικές εγκρίσεις από διάφορα όργανα οι οποίες δήθεν είναι πολύπλοκες. Μα εάν  δεν είχαν πρόθεση να τα πραγματοποιήσουν δεν θα τα είχαν συμπεριλάβει με σχετική διάταξη στον τελευταίο Ν.4676/20 απλά πράγματα.

Όπως γίνεται αντιληπτό μετά από τα ανωτέρω , πολλές διατάξεις δεν εφαρμόζουν την αρχή της αναλογικότητας και της ισονομίας και έρχονται σε αντιδιαστολή με την Εθνική νομοθεσία ως εκ τούτου εγείρονται θέματα συνταγματικότητας. Επίσης καμία από τις προαναφερθείσες διατάξεις ΔΕΝ  επιβάλλονται υποχρεωτικά από τον Ν.4676/20. Όποιος λοιπόν λέει (ειδικά από τον συνδικαλιστικό χώρο) ότι πολλές από τις διατάξεις του Π.Δ μεταθέσεων τις επιβάλλει ο νόμος δεν θεωρούμε απλά ότι είναι άσχετος και αδιάβαστος αλλά κατευθυνόμενος υποστηρικτής ενός μηχανισμού που προσπαθεί να στηθεί προκειμένου  τα στελέχη του Λ.Σ-ΕΛ.ΑΚΤ να είναι όμηροι.

Ως εκλεγμένα μέλη του Δ.Σ της ΠΟΕΠΛΣ διαχωρίζουμε κάθετα τη θέση μας από τον Πρόεδρο, τον Γ.Γραμματέα  και όσων εκ των μελών του Δ.Σ της ΠΟΕΠΛΣ, στηρίζουν την θέση που επίσημα πήρε η ΠΟΕΠΛΣ σε πρόσφατη ανακοίνωση της στην οποία μάλιστα γινόταν αναφορά:

« ότι με το νέο σύστημα μεταθέσεων θα δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις για ένα Λιμενικό Σώμα-Ελληνική Ακτοφυλακή πιο ισχυρό με τα στελέχη του να απολαμβάνουν επιτέλους δικαιοσύνη και ισονομία».

Προφανώς έχουν πάθει συνδικαλιστικό VERTIGO αλλιώς δεν υπάρχει λογική εξήγηση.

Αντιλαμβανόμαστε όλοι πλέον ότι το νέο σύστημα μεταθέσεων που κάποιοι προσπαθούν να μας επιβάλλουν με τυμπανοκρουσίες, είναι αποτυχημένο εν την γενέσει του.

Ο πρόεδρος της ΠΟEΠΛΣ έχει μετατραπεί σε εντολοδόχο αυτών που στήνουν όλο αυτό το κακόγουστο παιχνίδι εις βάρος των στελεχών του Λ.Σ-ΕΛ.ΑΚΤ. Από την πλευρά μας το τελευταίο χρονικό διάστημα έχουμε ζητήσει τρεις φορές έκτακτο Δ.Σ δια ζώσης για αυτό το τραγικό Π.Δ Μεταθέσεων προκειμένου να αναληφθούν πρωτοβουλίες για να τροποποιηθεί και ο πρόεδρος επικαλούμενος μια δυνητική νομοθεσία συγκάλεσε εκπρόθεσμη τηλεδιάσκεψη με τα ποικίλα τεχνικά προβλήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν για να πραγματοποιηθεί και στην οποία βέβαια δεν συμμετείχαμε γιατί τα σοβαρά προβλήματα μπορούν να λυθούν μόνο δια ζώσης .

Ο δρόμος που ακολουθεί ο πρόεδρος της ΠΟΕΠΛΣ είναι ξεκάθαρα η ΦΥΓΗ και η ΚΟΡΟΙΔΙΑ! Όσοι εκ των μελών του Δ.Σ τον στηρίζουν σε αυτή του την στάση,  φέρουν βαρύτατες ευθύνες! Το μέλλον των Συναδέλφων μας δεν πρέπει να υποθηκευτεί από την παθητική τους ανυπαρξία.

                                                                  ΤΑ ΜΕΛΗ Δ.Σ ΠΟΕΠΛΣ  

ΓΙΑΝΝΑΚΑΚΗΣ Χ.

ΚΟΡΙΖΗΣ Ι.

ΚΩΣΤΑΚΗΣ Μ.

ΛΑΖΙΝΟΣ Α.

ΛΑΣΚΑΡΗΣ Γ.

ΣΚΕΥΟΦΥΛΑΚΑΣ Γ.

ΤΣΑΤΣΟΥΛΗΣ Α.

ΤΣΙΑΠΛΙΑΣ Β.